Organizacja roku szkolnego 2021-2022

Drodzy Rodzice

Rozpoczynamy nowy rok szkolny. Dziękujemy, że wybrali Państwo naszą placówkę, mamy nadzieję, że wspólnie uda nam się stworzyć miejsce gdzie dzieci będą się czuć dobrze i bezpiecznie.

W grupie dzieci młodszych „Aniołków” (dzieci 3,4 letnie) nauczycielkami od 1 września będą panie: mgr Monika Bąk- Bednarz oraz mgr Agnieszka Kula a pomocą nauczyciela Anna Brych.

W grupie dzieci starszych „Słoneczek” (dzieci 5,6 lenie) nauczycielami są:  mgr Natalia Goślińska oraz pomocą nauczyciela: pani Violetta Szymanowska.
Pani Iwona Kaminiecka pełni funkcję  pomocy kuchennej (za panią Danutę Jęczmionkę, która podjęła decyzję, że będzie korzystać już  z zasłużonych uroków emerytury).

Wszyscy nauczyciele zatrudnieni w naszym przedszkolu posiadają wymagane kwalifikacje do pracy z dziećmi, regularnie się dokształcają wzbogacając swoje umiejętności i pogłębiając wiedzę.

Istnieje możliwość indywidualnych spotkań z nauczycielkami (po wcześniejszym umówieniu się) każdego dnia o godzinie 7 lub 15.30 . Kontakt e-mail do pracowników przedszkola otrzymają Państwo od nauczycieli grup w pierwszym tygodniu września.

Podstawową dokumentacją regulującą zasady działania naszej placówki jest  statut (dostępny na naszej stronie internetowej). Realizujemy podstawę programową wychowania przedszkolnego, którą wzbogacamy katolicką koncepcją wychowania.

• Wyprawka dla dziecka:

Aniołki (dzieci 3,4, letnie):

-kapcie wsuwane (Prosimy o podpisanie)

-fartuszek do zajęć plastycznych (Prosimy o podpisanie)

– dwa komplety ubrań na zmianę

– komplet pościeli (śpiworek lub kocyk i poduszka) (Prosimy o podpisanie)

Prosimy aby buty na zmianę były łatwe do zakładania, najlepiej na rzepy. Dzieci w przedszkolu będą starały się uczyć samodzielności.

Słoneczka (dzieci 5,6 letnie):

– kapcie wsuwane Prosimy o podpisanie

-fartuszek do zajęć plastycznych  Prosimy o podpisanie

– komplet ubrań na zmianę

• Wyprawka plastyczna:

nauczycielki grup zakupią materiały potrzebne do realizacji zadań (opłata w wysokości 50 zł na semestr zostanie doliczona do odpłatności w październiku i lutym).

• Podręczniki dla 5 i 6 latków:

opłata za podręczniki zostanie doliczona we wrześniu do odpłatności

124 zł – pakiet dla 5-latków

129 zł – pakiet dla 6-latków

W tym roku szkolnym każda z pań nauczycielek będzie prowadziła warsztaty dla wszystkich dzieci (tematyka udostępniona zostanie na naszej stronie internetowej).

Zajęcia dodatkowe, w których uczestniczą wszystkie dzieci to:

• język angielski (pięć razy w tygodniu po 18 minut) od 20 września –będzie prowadzić pani Monika Bąk- Bednarz
  • warsztaty: LogoSensoryka / Laboratorium Bystrego Przedszkolaka – (prowadzi Natalia Goślińska i Małgorzata Borowicz)
  • warsztaty plastyczne, kulinarne, sensoryczne, muzyczne itp: prowadzone przez Małgorzatę Borowicz, Monikę Bąk- Bednarz, Anetę Pawłowską, Agnieszkę Kulę
  • religia – zajęcia prowadzić będzie pani mgr Krystyna Pokorska
  • zajęcia rytmiczno – taneczne ZUMBA (dwa razy w tygodniu) – od 20 września zajęcia prowadzić będzie mgr Anna Świątek oraz  mgr Anna Gębołyś
  • gimnastyka korekcyjna (1 raz w tygodniu) – od 20 września prowadzić będzie mgr Karol Dobrychłop i jego pracownicy
  • psycholog – według potrzeb ( ok. 1 x m-c) konsultacje, obserwacje, warsztaty
  • profilaktyka wad wymowy (1 raz w tygodniu) od 20 września

Zajęcia dodatkowe ( dla chętnych):

• Balet ibalet.pl Akademia Baletu Balerina (osoba prowadząca: Paulina Strzelczyk – tancerka Teatru Wielkiego), zajęcia odbywać się będą po godzinie 15  od października- jeśli zapisze się odpowiednia liczba dzieci, (lista dostępna będzie na tablicy informacyjnej w korytarzu przedszkola, do 15 września prosimy osoby zainteresowane o wpisanie się) koszt 40 zł miesięcznie/ 4 zajęcia w miesiącu
  • Zajęcia sportowe – Akademia Reissa, zajęcia odbywać się będą po godzinie 15 od października, jeśli zapisze się odpowiednia liczba dzieci, (lista dostępna będzie na tablicy informacyjnej w korytarzu przedszkola, do 15 września prosimy osoby zainteresowane o wpisanie się) 35 zł miesięcznie/ 4 zajęcia w miesiącu

Udostępniamy numer telefonu komórkowego 515-281-113, na który można SMS-em zgłaszać np. nieobecność dziecka.

Zgodnie z procedurami (do odwołania) dzieci nie będą myły zębów.

Od 13 września dzieci młodsze „Aniołki” będą po obiedzie odpoczywały  (słuchały muzyki relaksacyjnej, słuchowisk itp.) Prosimy do tego czasu o dostarczenie śpiworka lub koca i poduszki.

Miejscem, gdzie zamieszczamy informacje, zdjęcia z życia przedszkolnego jest :

oraz strona internetowa:

www.przedszkoleswarzedz.caritaspoznan.pl

Prosimy aby przyprowadzać dzieci do przedszkola do godziny 8.15

Płatności za przedszkole dokonujemy przelewem na konto Caritas Poznańskiej. Do 6- każdego miesiąca otrzymują Państwo od nas informację o kwocie do zapłaty i zobowiązani są Państwo ją uiścić do 15 każdego miesiąca. Zwroty za wyżywienie z danego miesiąca są odliczane w miesiącu następnym. Bardzo prosimy o terminowe regulowanie płatności oraz wpłacanie kwot zgodnych z rachunkiem.

W miesiącu lipcu 2022 nasze przedszkole jest zamknięte – przerwa urlopowo – remontowa – brak opłaty stałej, w miesiącu sierpniu pełnimy dyżur.

Prosimy aby każdego dnia dzieci posiadały strój odpowiedni do pogody abyśmy mogły wychodzić  na  przedszkolny plac zabaw czy spacer. Dobrze sprawdzą się nieprzemakalne buty, jesienią warto zakupić kalosze dziecku  itp.

Kalendarz wydarzeń zostanie udostępniony na stronie internetowej.

Od 1 września 2021 wprowadzone zostały dwa warianty pobytu dzieci w przedszkolu:

• pobyt całodzienny: w godzinach od 6 do 17
  • pobyt skrócony: w godzinach od 7.30 do 13

Nie organizujemy zebrania  na początku września,  więc  jeśli będą z Państwa strony pytania, to bardzo prosimy o kontakt, chętnie odpowiemy.

Życzymy sobie i Państwu dobrej współpracy. Wierzymy, że wspólnie będziemy troszczyć się o wszechstronny i harmonijny rozwój Państwa dzieci  oraz dbać  o dobro i rozwój naszej placówki.

Jeśli tylko będą Państwo chcieli porozmawiać, pozostaję do Państwa dyspozycji każdego dnia po wcześniejszym umówieniu się: przedszkoleswarzedz@caritaspoznan.pl

Małgorzata Borowicz