Jadłospis

„Garnuszki” to dedykowany Przedszkolakom projekt naszego cateringu Cuda-Garnki.
Podjęliśmy to odpowiedzialne zadanie i podchodzimy do niego z pełnym profesjonalizmem.

Jadłospis powstaje w oparciu o zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia, nad czym czuwa dyplomowany dietetyk, natomiast same posiłki przygotowywane są przez zespół wykwalifikowanych kucharzy, posiadających doświadczenie w żywieniu najmłodszych.

Pozostajemy we współpracy ze sprawdzonymi dostawcami  oraz przygotowujemy posiłki od podstaw, dzięki czemu mamy pewność, że dzieci otrzymują potrawy zawsze świeże i dobrej jakości.

Do przygotowywania dań codziennie używamy owoców i warzyw, rozmaitych zbóż, nabiału, chudego mięsa i ziół, pamiętamy o dobrym wpływie kiszonych warzyw, dlatego nasze posiłki są zdrowe i smaczne.

Z wyrazami szacunku,

Dorota Zujewicz

prezes

Spn.S. Cuda-Garnki

Data:
15.06 (pon) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, kakao (1, 7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, kakao (7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasta warzywna z ogórkiem, rzodkiewka, herbata (1)

 

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, pulpety w sosie pieczarkowym, ziemniaki, surówka z marchewki (1,7,9)

 

BG: zupa pomidorowa z makaronem bezglutenowym, pulpety w sosie pieczarkowym, ziemniaki, surówka z marchewki (7,9)

 

BM: zupa pomidorowa bez zabielania z makaronem, pulpety w sosie pieczarkowym bez nabiału, ziemniaki, surówka z marchewki (1,9)

Podwieczorek: jogurt naturalny z płatkami owsianymi i truskawkami (1,7)

 

BG: jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi i truskawkami (7)

 

BM: koktajl na mleku roślinnym z płatkami owsianymi i truskawkami (1)

16.06 (wt) Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, ogórek świeży, herbata owocowa (1,7)

 

BG: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, ser żółty, ogórek, herbata owocowa (7)

 

BM: płatki kukurydziane z mlekiem roślinnym, pieczywo mieszane, margaryna, szynka drobiowa, ogórek, herbata owocowa (1)

 

Obiad: lekki krupnik z kaszą jaglaną, pieczona w ziołach pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, warzywa na parze (9)

 

BG i BM: lekki krupnik z kaszą jaglaną, pieczona w ziołach pałka z kurczaka, ziemniaki z koperkiem, warzywa na parze (9)

 

 

Podwieczorek: kisiel z kawałkami owoców, lemoniada

 

BG i BM: kisiel z kawałkami owoców, lemoniada

17.06 (śr) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, parówka drobiowa, rzodkiewka, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, parówka drobiowa, rzodkiewka, pomidor, mleko (7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, parówka drobiowa, rzodkiewka, pomidor, herbata (1)

Obiad: zupa ogórkowa, gulasz wieprzowy, ryż brązowy, fasolka szparagowa (1, 7, 9)

 

BG i BM: zupa ogórkowa bez zabielania, gulasz wieprzowy, ryż brązowy, fasolka szparagowa (9)

 

 

Podwieczorek: owsianka na mleku z owocami leśnymi, kompot (1,7)

 

BG: kaszka kukurydziana z owocami leśnymi, kompot

 

BM: owsianka na mleku roślinnym z owocami leśnymi, kompot (1)

18.06 (czw) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, pasztet, ogórek kiszony, herbata (1,7)

 

BG: : pieczywo bezglutenowe, masło, pasztet, ogórek kiszony, herbata (7)

 

BM: : pieczywo mieszane, masło, pasztet, ogórek kiszony, herbata (1,7)

 

Obiad: zupa brukselkowa, pieczeń wieprzowa w sosie, kasza gryczana, buraczki (7)

 

BG: zupa brukselkowa, pieczeń wieprzowa w sosie, kasza gryczana, buraczki (7)

 

BM: zupa brukselkowa bez zabielania, pieczeń wieprzowa w sosie, kasza gryczana, buraczki

Podwieczorek: koktajl owocowy na maślance, herbata owocowa (7)

 

BG: koktajl owocowy na maślance, herbata owocowa (7)

 

BM: koktajl owocowy na mleku roślinnym, herbata owocowa (7)

19.06 (pt) Śniadanie: jajecznica na parze, pieczywo mieszane, masło, pomidor, herbata owocowa (1, 7)

 

BG: jajecznica na parze, pieczywo bezglutenowe, masło, pomidor, herbata owocowa (7)

 

BM: jajecznica na parze, pieczywo mieszane, margaryna, pomidor, herbata owocowa (1)

Obiad: zupa krem z cukinii, kotlet rybny z puree i surówką z kapusty kiszonej (1, 4, 7)

 

BG: zupa krem z cukinii, ryba na parze, ziemniaki puree, surówka z kiszonej kapusty (4,7)

 

BM: zupa krem z cukinii, kotlet rybny, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (1,4)

 

Podwieczorek: owoce pod kruszonką, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

BG: owoce pod bezglutenową kruszonką, herbata

 

BM: owoce pod kruszonką, herbata (1)

Dzień: Śniadanie: Obiad: Podwieczorek:
22.06 (pon) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, twarożek z ogórkiem, dżem owocowy, herbata (1,7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, twarożek z ogórkiem, dżem owocowy, herbata (1,7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasta warzywna, ogórek, dżem owocowy, herbata (1)

Obiad: zupa z botwinki, kurczak w potrawce, ryż, marchewka duszona (1,7)

 

BG: zupa z botwinki, kurczak w potrawce bez glutenu, ryż, marchewka duszona (7)

 

BM: zupa z botwinki bez zabielania, kurczak w potrawce, ryż, marchewka duszona (1)

 

Podwieczorek: truskawki z jogurtem naturalnym, biszkopt, kompot (1,7)

 

BG: truskawki z jogurtem naturalnym i waflem ryżowym, kompot (7)

 

BM: truskawki, biszkopt, kompot (1)

23.06 (wt) Śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo mieszane, masło, ser żółty, pomidor, herbata (1,7)

 

BG: płatki kukurydziane z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, ser żółty, pomidor, herbata (7)

 

BM: płatki kukurydziane z mlekiem roślinnym, pieczywo mieszane, margaryna, szynka, pomidor, herbata (1)

Obiad: krem z kalafiora, leczo warzywne z cukinią i papryką duszoną, młode ziemniaki (1,9)

 

BG: krem z kalafiora, leczo warzywne z cukinią i papryką duszoną bez dodatku mąki, młode ziemniaki (9)

 

BM: krem z kalafiora, leczo warzywne z cukinią i papryką duszoną, młode ziemniaki (1,9)

Podwieczorek: galaretka owocowa, świeże jabłko, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

BG i BM: galaretka owocowa, świeże jabłko, herbata

 

24.06 (śr) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata miętowa (1,4,7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata miętowa (4,7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasta rybna, ogórek kiszony, herbata miętowa (1,4)

Obiad: zupa minestrone, makaron z sosem bolognese, surówka z modrej kapusty (1,9)

 

BG: zupa minestrone, makaron bezglutenowy z sosem bolognese, surówka z modrej kapusty (9)

 

BM: zupa minestrone, makaron z sosem bolognese, surówka z modrej kapusty (1,9)

 

Podwieczorek: budyń śmietankowy z musem malinowym, lemoniada (7)

 

BG: budyń śmietankowy z musem malinowym, lemoniada (7)

 

BM: budyń na mleku roślinnym z musem malinowym, lemoniada

25.06 (czw) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, szynka drobiowa, papryka, sałata, kakao (1,7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, szynka drobiowa, papryka, sałata, kakao (7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, szynka drobiowa, papryka, sałata, herbata (1)

 

Obiad: krem marchewkowy, kotlet z ciecierzycy, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty (1,3,9)

 

BG: krem marchewkowy, kotlet z ciecierzycy w bezglutenowej panierce, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty (3,9)

 

BM: krem marchewkowy, kotlet z ciecierzycy, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty (1,3,9)

 

Podwieczorek: koktajl mleczno-owocowy z płatkami owsianymi, rumianek (1,7)

 

BG: koktajl mleczno-owocowy z płatkami ryżowymi, rumianek (7)

 

BM: koktajl owocowy na mleku roślinnym z płatkami owsianymi, rumianek (1)

26.06 (pt) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, jajko na twardo, pomidor, ogórek, mleko (1,3,7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, jajko na twardo, pomidor, ogórek, mleko (3,7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, jajko na twardo, pomidor, ogórek, herbata (1,3)

Obiad: zupa szczawiowa z jajkiem, pierogi ruskie, sałatka ze świeżej sałaty i pomidorów (1,3,7,9)

 

BG: zupa szczawiowa z jajkiem, pierogi ruskie bezglutenowe, sałatka ze świeżej sałaty i pomidorów (3,7,9)

 

BM: zupa szczawiowa z jajkiem, pierogi z owocami, sałatka ze świeżej sałaty i pomidorów (1,3,9)

Podwieczorek: kaszka manna na mleku z kawałkami banana, kompot (1,7)

 

BG: kaszka ryżowa z kawałkami banana, kompot (7)

 

BM: kaszka manna na mleku roślinnym z kawałkami banana, kompot (1)

29.06 (pon) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, szynka, ser, szczypiorek, rzodkiewka, kakao (1, 7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, szynka, ser, szczypiorek, rzodkiewka, kakao (7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, szynka, szczypiorek, rzodkiewka, herbata (1)

Obiad: rosół z makaronem, kotlety z kalafiora, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (1,3,9)

 

BG: rosół z makaronem bezglutenowym, kotlety z kalafiora, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (3,9)

 

BM: rosół z makaronem, kotlety z kalafiora, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (1,3,9)

 

Podwieczorek: owoce pod kruszonką, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

BG: owoce pod bezglutenową kruszonką, herbata

 

BM: owoce pod kruszonką, herbata (1)

 

30.06 (wt) Śniadanie: pieczywo mieszane, masło, pasztet, sałata, ogórek, kawa zbożowa z mlekiem (1,7)

 

BG: pieczywo bezglutenowe, masło, pasztet, sałata, ogórek, herbata (7)

 

BM: pieczywo mieszane, margaryna, pasztet, sałata, ogórek, herbata (1)

Obiad: zupa jarzynowa, makaron ze szpinakiem i serem feta (1,7)

 

BG: zupa jarzynowa, makaron bezglutenowy ze szpinakiem i serem feta (7)

 

BM: zupa jarzynowa, makaron ze szpinakiem (1)

Podwieczorek: chłodnik arbuzowy, biszkopt, rumianek (1, 3)

 

BG: chłodnik arbuzowy, wafel ryżowy, rumianek

 

BM: chłodnik arbuzowy, biszkopt, rumianek (1)

 

 

 

Lista składników alergennych – załącznik II do Rozporządzenia 1169/2011

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.
  2. Skorupiaki i produkty pochodne.
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne.
  6. Soja i produkty pochodne.
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.
  9. Seler i produkty pochodne.
  10. Gorczyca i produkty pochodne.
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2.
  13. Łubin i produkty pochodne.
  14. Mięczaki i produkty pochodne.

Produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa )mogą zawierać gluten, mleko, jaja, soje, orzechy, seler, gorczyce.

W *diecie podano zamienniki do dania konwencjonalnego
Dieta BEZ: mleka, białka jajka, pszenicy, czekolady, orzechów, cukru, owoców cytrusowych, curry i oregano

Oznaczniki: BG – bez glutenu; BL – bez laktozy (bez mleka krowiego)